Atkák a törpehörcsögön


Idén nyáron azt vettük észre egyik nap, hogy a hörik nagyon vakaróznak, és apró bordós pirosas valamik mászkálnak rajtuk. Gyorsan ráguglizva valamilyen atkának tüntek. Irány az állatorvos, aki megállípította, hogy valóban atkákról van szó. Abban nem vagyunk biztosak hogy bársonyatkáról vagy rüh atkáról volt-e szó. Apró kb 1 mm-es vöröses-barnás színű pontok, alig észrevehetőek, de ha megszívják magukat a hörcsög vérével, akkor picit nagyobbak és pirosabbak.

A doktor úr az SH-Rodemectin Spot On 5 ml-es cseppet írta fel, ebből kellett egy cseppet a hörik tarkójára cseppenteni, és szétmasszírozni. Majd egy hét elteltével megismételni.

Mivel a kis élősködők nemcsak az állatokon, hanem a ketrecen, a polcon is mászkáltak, így mekérdeztük az orvost, hogy mivel lehet őket kordában tartani, végleg megszabadulni tőlük.
Az állatorvos a patikában is kapható Insectide 2000 nevű permetezhető oldatot javasolta. Így gyorsan ebből is vettünk egyet.

A hörik lakhelyét kitakarítottuk, ahogy szoktuk, majd a komódot, amin a lakhelyek vannak illetve a környező falfelütet befújtuk az insectide 2000 rovarírtóval. Ennek a hatása kb. 2 hétig tart. A ketrecek, terráriumok alját is bepermeteztük, majd a felesleget felitattuk. Fontos hogy száradjon meg a permet, ezután mehet bele a forgács, alomanyag. 

Ideglenesen az összes fa odut eltávolítottuk, azokat meleg vízzel lemostuk, majd száradás után a mélyhűtöbe kerültek 24-48 órár biztos, ami biztos. A hörik addig műanyag házikókat kaptak, aminek nincsenek kis repedései, olyan felületei, ahová az atkák bebújhatnának.
Image title
Ezt a permezezős dolgot egyhéttel később a hörik takarításakor szintén megismételtük. Addigra már jelentősen javult a helyzet, az állatkáink már nem vakaróztak, és a kis élősködök is hullotak.
A második hét végére már nem láttunk csak elhullott atkákat, már nem másztak a polcon sem.

A rágcsálóknak való SH-Rodemectin oldat és az Insectide 2000 együttes használta valóban bevált.
Így az állatkák és a környezet atkamentesítése is megtörtént.

Felhívom a figyelmet arra, hogy itt csak a saját tapasztalatunkat esetünket írtuk le, így ha ti hasonlóval találkoztok, feltétlen konzultáljatok az állatorvossal. Nálunk elég kiterjedt volt a fertőzés, mert már mindhárom hörinken és azok lakhelyén szétterjedtek az atkák, mire észrevettük.

Hogy honnan jöttek az atkák? Jó kérdés. Lehet a ludas az alom, vagy a táp, de ha szénázni is szoktatok akkor az is. Mi még a kutyánkara is gyanakodtunk, aki szontén összesszedhette sétáltatás közben, mert rajta is kiszúrtunk egy-két mászó pontocskát. Ha a faforgács vagy a száraz magkeverék eleve nem volt jól lezárva gyárilag, akkor máris jó búvóhely lehetett az atkáknak.

Apropó, a száraz magkaveréke legjobb természetes csíra -és élősködőmentesítése, ha beteszitek a mélyhűtőbe 1-2 napra.

Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél