Az egészséges törpehörcsög

Ép testben, ép lélek...


Szerencsére a törpehörcsögök nem igazán beteges állatkák. Egy egészséges egyednek csillogó értelmes tekintete van, élénk; a bundája finom puha, egyenletes, száraz és tiszta. Ezzel szemben egy beteg törpehörcsög visszahúzódva, egyhangúan üldögél magában, a bundája matt és a szőrzete általában felborzolódik a nedvesség miatt. Az állat hátát megemelten tartja, még akkor is ha jár.


Megelőzés

Megfázás és tüdőgyulladás

Hasmenés

Nedves farkinca

Daganatok

Harapásból származó sebek

Törött fogak

Törött csontok

Túlnőtt fogak

Helytelen táplálás és vitaminhiány

Paraziták

Atkák

Gomás bőrfertőzés

Öregkor


Megelőzés


A szabály, miszerint "a megelőzés jobb mint a gyógymód"az olyan kisállatok esetében is igaz, mint a törpehörcsögök. Nem mindig könnyű meggyógyítani egy beteg törpehörcsögöt. Olyan kicsik, hogy néha még az állatorvos sem tudja hogyan kezelje helyesen. A legenyhébb megfázás is végzetes lehet egy törpehörcsög szem-szögéből, és a legnagyobb kockázatot az egészségük szempontjából a huzat és a nyirkosság jelenti.

Nézzünk néhány általános szabályt, amit egy törpehörcsög megbetegedése esetén követni kell:


Ha az állat több hörcsöggel is osztozik egy ketrecen, terráriumon, akkor a lehető leghamarabb külön elhelyezést kell biztosítani számára, azaz külön kell választani. Olyan fertőző betegsége is lehet, amit a többiek elkaphatnak.
Tartsuk a beteg állatot csendes, félhomályos helyen. A stressz, szűkös, zsúfolt hely és a zaj nem segít neki a javulásban.
A beteg állatot melegen kell tartani, de arra ügyeljünk, hogy a környezete ne legyen túl meleg. A legjobb a 20-24 fokos hőmérséklet.
Ne halogassuk az állatorvos felkeresését! A kis termetű rágcsálók, ha súlyosabban megbetegszenek általában pár nap leforgása alatt elpusztulhatnak.
Egy beteg állatnak mindig legyen friss vize, elérhető magasságban, hiszen lehet hogy annyira legyengül, hogy nem áll fel, nem nyújtózkodik az itató eléréséhez.
A beteg hörcsög általában keveset eszik vagy egyáltalán semmit. Ilyenkor adjunk egy kis darab almát vagy más gyümölcsöt a beteg állatkának, és ismételten ne halogassuk sokáig az állatorvos felkeresését!

 

Megfázás és tüdőgyulladás


A huzat a legfőbb kiváltó oka a megfázásos megbetegedésnek és a tüdőgyulladásnak, ezért a törpehörcsög otthonát körültekintően kell elhelyezni. A tüdőgyulladás egy ilyen kis állat számára végleges lehet.


Az alacsonyabb hőmérsékletet is jól bírják, de a hűvös és a huzat kombinációja, a nyirkosság a legtöbb esetben megfázáshoz vezet. A hörcsög szipogni kezd, és folyni fog az orra. Ha a megfázás súlyosbodik az állat szürcsögve veszi a levegőt, és az orra még inkább folyni kezd. Ebben az esetben rögtön forduljunk az állatorvoshoz, aki felírja a megfelelő antibiotikumot a törpehörcsög számára. Egy megfázott törpehörcsögöt huzatmentes meleg szobában helyezzünk el (22-25 Celsius).

 

Hasmenés


A hasmenés a másik félelmetes ellensége a törpe-hörcsögnek, gyakran az állat pusztulásával végződik.Sajnos a hasmenés leggyakoribb kiváltó oka a helytelen táplálásban keresendő. Ez néha még a huzattal és a párás környezettel is párosul. A kiváltó okok között keresendő a túl magas nedvességtartalmú eleség, elvégre a hörcsög természetéből adódóan többnyire magvakkal és fűfélékkel táplálkozik. A romlott étel és a piszkos ivóvíz szintén hasmenéshez vezet. Mindennek ismeretében sokat tehetünk a hasmenés megelőzéséért.Hogyha például gyümölcsöt, zöldséget adunk az állatkának és azt előtte megmostuk, akkor minden esetben töröljük szárazra a felületét, vagy csepegtessük le, tegyük itatós papírra, ami felszívja a felesleges nedvességet például a saláta leveléről. Salátát éppen ezért nem ajánlott etetni a hörcsöggel, már csak azért sem, mert a saláta levél gyorsan kezd rothadni.Ha hörcsögünknek hasmenése van, azonnal vonjunk meg tőle minden nedvesség tartalmú tápanyagot. Tiszta ivóvizet biztosítsunk, de még jobb ilyen esetben a langymeleg kamillatea. Főtt tojást, főtt rizst, száraz - ropogós kenyeretadjunk a törpehörcsögnek. Takarítsuk ki a ketrecet naponta legalább egy alkalommal, és miután a beteg felépült alaposan fertőtlenítsük ki az egész hörcsög otthont.

 

Nedves farkinca


Az E-coli baktérium okozza az egyik legveszélyesebb hasmenést, ami a legtöbb esetben 48 órán belül halálla végződik a törpehörcsögök esetében. Az a törpehörcsög, amelyik áldozatul esik ennek a betegségnek, egyhelyben üldögél, folyamatosan nedves a kis farkincájának és a végbélnyílásának környéke, nem eszik és lehangolt.Az E-coli baktérium folyamatosan jelen van a rágcsálók bélrendszerében. Amikor csökken a rágcsáló ellenálló képessége, azaz gyengül valamiért az immunrendszere, vagy erős stressz éri, a baktérium hirtelen aktiválódik. Amint észleljük, hogy az állat farka nedves, azonnal vigyük az állatorvoshoz, és ha hörcsögünk több fajtársával is osztozik egy laktéren, akkor a többi állatot is vizsgáltassuk meg. Ez a betegség nagyon fertőző, így még jobban oda kell figyelnünk a higiéniára.

 

Daganatok


Ellentétben a többi rágcsálóval a törpehörcsögöknek van a legkevesebb problémájuk, ami a daganatos megbetegedéseket illeti, ha mégis előfordul az leginkább az öreg korban jellemző. A legtöbb daganatos megbetegedés a beltenyésztett példányoknál fordul elő, azaz ott, ahol a szülő egyedeket és leszármazottaikat keresztezték, pároztatták. A legismertebb a nőstények emlődaganata t, de bőrrák is lehet a kiváltó ok. Ezek elvileg operálhatóak, de idősebb egyedeknél ennek semmi értelme, egyrészt az állat kora, másrészt a kis testtömeg és a kevés vérmennyiség miatt. A törpehörcsögök nem azok az állatok, melyeket könnyen és rutinszerűen operálnak az állatorvosok. Egy kevés vérveszteség is végzetes lehet egy ilyen aprócska állat esetében.A daganatos megbetegedés egy másik oka lehet a bőrfelszín alatt lévő fertőzés, ami keléseket okozhat. Egy kis seb könnyen gyógyul, de könnyen elfertőződhet és a fertőzés ott marad a bőr alatt. Az ilyen fajta daganatot, kelést az állatorvos könnyen rendbe hozza. Felnyitja az elfertőződött területet, és kitisztítja azt. Ha daganatot észlelünk, azonnal forduljunk az állatorvoshoz. A halogatás csak megnehezíti az állat életét, arról nem is beszélve, hogy el is pusztulhat.


Részletes leírások: TaoPayohVets

 

Harapásból származó sérülések


Talán a leggyakoribb sérülési ok a törpehörcsögöknél a harapásokból származik. Általában az egynemű állatok együtt tartása esetén, vagy a nőstény és hím között fordul elő verekedés. Idősebb állatok összepárosítása a legtöbb esetben heves harcokat eredményez. Néha két serdülőkorban lévő hím viaskodik egy nőstény kegyeiért, de szerencsére a törpehörcsögök általánosságban békés, barátságos kis állatok, és relatív kevés alkalommal ugranak egymásnak.A harapott sebek általában gyorsan gyógyulnak, és ha seb nem túl mély, és nem túl nagy, akkor nem kell sok mindent tennünk a gyógyulás érdekében. Ne hagyjuk a sebesült állatot homokba vagy forgácsba ülni, inkább papír törlőkendővel béleljük ki ideiglenesen lakhelyét egy pár napig, amíg a sebek begyógyulnak.A nőstény hörcsög ha nem kész a párosodásra, vagy a párzás már megtörtént és utána nem kívánja a hím jelenlétét, előfordulhat hogy a hímmel verekedésbe keveredik. Ilyenkor a nőstény gyakran a hím hátsó lábait, hátsó felét harapja meg, vagy felsebzi annak heréit.A harapott sebeket, én személy szerint egy betadinos oldatba mártott fülpiszkálóval szoktam leecsetelni a biztonság kedvéért. Ha sebek nem gyógyulnak, vagy ránézésre is nagyon csúnyák (nagyok és mélyek), akkor forduljunk állatorvoshoz. Általánosságban a törpehörcsögöknél (a kínai csíkos hörcsög talán kivétel) a hím és a nőstény jól megfér egymás mellett, főleg ha egészen fiatal korukban összeszoktatták őket.

 

Törött csontok


Cuki hörcsög - begipszelt lábikóval

A törpehörcsögök csontja (általában végtagok) könnyen eltörhet, ha beakad valamibe az állat. A ketrec nyílászáróit, ajtait mindig kellő óvatossággal nyissuk és csukjuk, nehogy sérülést, csonttörést okozzunk hörcsögünknek. A futókerék is lehet a csonttörés okozója, főleg a fémből készült, a kerék két oldalán áthidalókkal ellátott kerekek veszélyesek az "ollóhatás" miatt. De ugyanez a helyzet ugyanilyen megoldással (áthidalásokkal) készült műanyag kerekeknél is, mivel a hörcsög eltörheti a végtagjait, beszorulhat, vagy súlyosabb esetben végzetes is lehet, ha az állat nyakát töri el vagy annyira beszorul az áthidalás és a kereket tartó lábazat közé, hogy nem tud levegőt venni és megfullad. A maradandó idegi sérüléseket már nem is említem. Mindenképp biztonságos mókus-kereket szerezzünk be kedvencünk számára.Vigyázzunk, mert a hörcsög könnyen szenvedhet csonttörést, ha leugrik kezünkből, elejtjük, vagy ha leesik az asztalról, ágy vagy fotel széléről. A törött végtagot könnyen észlelhetjük, mivel az állat nem áll rá a sérült lábára illetve bicegve mászkál ketrecében.


Egy "egyenes" törés esetén, amikor nem deformálódik az állat végtagja, a gyógyulás szerencsére pár hét alatt bekövetkezik.Figyeljünk arra, hogy a hörcsögnek ne kelljen erőfeszítéseket tennie az ivás és táplálék szerzés érdekében, tehát ne rakjuk magasra az önitatót és az etető tálkát se. Ha csonttörés gyanúja merül fel, azonnal forduljunk az ál-latorvoshoz.Ha egy törpehörcsög gerince törik el, a legjobb megoldás ha az állatorvos elaltatja az állatot.

 

Törött fogak


Ha egy törpehörcsög kiegyensúlyozatlanul van táplálva, túl kevés a vitamin utánpótlása, akkor minden esélye meg van rá, hogy eltörjön a foga. Amint törött fogakat észlelünk, ellenőrizzük állatkánk étrendjét, és vigyük el az állatorvoshoz. Fontos a Kalcium utánpótlás ilyen esetekben. Egy törött metszőfog általában hamar visszanő, de erről mindenképp bizonyosodjunk meg.

 

Túlnőtt fogak


A rágcsálók metszőfogai folyamatosan nőnek és folyamatosan lekopnak a rágás következtében. Genetikai probléma, erős ütés, vagy a fogkoptatási lehetőségek hiánya túlnőtt fogakat eredményezhet. A fogak rendellenesen elhajolhatnak, elfordulhatnak egymástól, akár belenőhet az állat szemközti állkapcsába. Ha egy rágcsáló foga túl hosszú, nem képes vele rendesen rágni, lesoványodik és végül éhen hal.Az állatorvos könnyedén visszavágja a túlnőtt fogakat. Figyeljünk arra, hogy mindig legyen bent kedvencünknél megfelelő rágó alkalmatosság, egy darab szépia (tintahal csontja, ami minden állatkereskedésben kapható) vagy gyümölcsfa ága, rágórúd, vagy fogkoptató vitamin kő jó szolgálatot tesz.

 

Helytelen táplálás és vitaminhiányNemcsak a Kalcium hiánya, de számos más vitamin csökkenése is betegséghez vezethet. A vitaminhiányos megbetegedések hátterében a kiegyensúlyozatlan táplálás áll, ezért ügyeljünk kedvencünk változatos étrendjére.


táblázat hamarosan!


A helyes táplálással kapcsolatos bővebb, illetve további információt a táplálás menüpont alatt találsz!

 

Paraziták


parazita elleni szer - beaphar Anti-Parasiet 10A paraziták apró teremtmények, amik a gazdatesten élősködnek. A legismertebbek a bolhák a kutyákon és a macskákon.A rágcsálóknak szerencsére ritkán vannak problémáik a parazitákkal, főleg nem egy egészséges állatnak, de egy gyenge, beteg, rosszul tartott házi kedvenc könnyen áldozatul eshet az apró élősködőknek. Ha egy állaton élősködők vannak, azt gyakran csak abból lehet észrevenni, hogy sokat vakarózik vagy szőrtelen területek jelennek meg a bundájában. Ha a hörcsög túlontúl sokat vakaródzik, vagy harapdálja magát, akkor valószínűleg tetves. A tetveket gyakran a madarak terjesztik, és a kutya vagy macska bolhája is szívesen átköltözik hörcsögünkre. Az élősködök ellen számos készítmény kapható a jobb állatkereskedésekben, vagy az állatorvosi rendelők patikáiban.

 

Atkák


Az atkák olyan miniatűr pókszerű élősködök, melyek a gazdatest bőrébe rágják magukat, és szabad szemmel nem láthatóak. Szerencsére a törpehörcsögöknél ritkák az atka által okozott betegségek, de ha az állat atkás lesz, akkor apró hegek, ekcémák jelennek meg a bőrén, amik egy hónap leforgása alatt az egész testet beboríthatják. Az állatorvos segítségével az atkák is könnyedén legyőzhetőek. Valószínűleg valamilyen oldatot ír fel az orvos, melyben a hörcsögöt meg kell fürdetni, majd alaposan megszárítani (ne hajszárítóval, ez nagyon nagyon rossz ötlet) az állat szőrzetét, testét és egy meleg helyiségben (24-25 Celsius) kell elhelyezni az állatot, a megfázás elkerülése végett.

 

Gombás bőrfertőzés


Ritkán, de előfordulhat gombás fertőzés is. Az állat füle vagy orra körül ilyenkor kis kiterjedésű pikkelyesedő bőrfelületek tűnnek elő. A bőr gomba az embereket és az állatokat egyaránt megtámadhatja, de könnyen kiírtható. Ne halogassuk az állat kezeltetését, mert a helyzet rosszabbra fordulhat, és szövődményes megbetegedések is kialakulhatnak.

 

Öregkor


Természetesen azt reméljük, hogy törpehörcsögünk szép kort fog megélni betegségek és fájdalmak nélkül, de meg kell békéljünk azzal a gondolattal, hogy egy-két éven belül egy öreg állatról kell gondoskodnunk. Egy idős törpehörcsög járása lelassul, kevésbé aktív, szürkés szőrszálak jelennek meg a bundájában és másfajta bánásmódot igényel. Az utolsó pár hétben a hörcsög szőrzetének állapota láthatóan romlani fog, és az állat lesoványodik. Ne erőltessük az étkezést, ha nem akar enni. Amikor az állatka már nem nagyon eszik idős korban, az már jelzi a hamarosan bekövetkező elmúlást. Egy törpehörcsög általában két évig él, egy három éves már nagyon öregnek számít, és a négy évet csak kivételes esetekben éli meg egy-egy állat. A roborovszki hörcsögök 3-3,5 éves kort is megélhetik.


Forrás: Dwarf Hamsters (about pets)
Forrás: Kurucz Csaba - Saját tapasztalatok :)

Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél