A törpehörcsögök elhelyezése, otthona

A Hörcsög birodalma...


Mielőtt a kis állatot hazavisszük, nem árt már előre beszerezni a megfelelő ketrecet vagy terráriumot illetve egy-két alapvető felszerelést, kiegészítőt. Fontos, hogy a szálláshely, lakhely vásárlásakor olyat válasszunk amiben kis kedvencünk jól érzi majd magát, és igényeinek megfelelően futkározhat vagy mászhat. A kartonból, farostlemezből készült egyszerű dobozok, ládák nem ideálisak rágcsálók tartásához, mivel ezeket az állatok seperc alatt rágják át. Egy jó minőségű ketrec, műanyag vagy üveg terrárium sajnos nem olcsó mulatság. A megfelelő méretű ketrecek vagy akváriumok már 4000 - 5000 Ft-tól kaphatóak. Ne sajnáljuk a pénzt a hörcsög lakhelyére, mert mi legalább annyira örülni akarunk a kis hörcsögnek, mint amennyire fontos, hogy ő jól érezze magát az általunk meghatározott környezetében.Még abban az esetben is, ha valaki csak egy állatot tart érdemesebb a nagyobb lakhelyet választani a hörcsög vándorlási ösztöne és nagy mozgásigénye miatt. Egy hörcsög számára minimum 50x25x25 cm paraméterű ketrec vagy terrárium szükséges.


Ketrec


Ideális esetben a ketrecen a rácsok vízszintesen futnak, mert így a kis hörcsög mászó igényét kielégítheti. A legtöbb hörcsög, ha jól érzi magát ketrecében, tornászokat megszégyenítve csimpaszkodik át a ketrec egyik oldaláról a másikra. "Lajhárosat játszanak, lajhároznak" - szokták mondani. A ketrec feneke jól tisztítható műanyagból legyen, amit egyszerűen és gyorsan lehet leválasztani a rácsozatról a takarítások alkalmával.

Ferplast Criceti 9 és Ferplast Laura - hörcsögketrec


A ketrec nyílása lehetőleg a ketrec tetején kapjon helyet, és viszonylag nagy legyen, mert így a szükséges kezelések, etetések, valamint az állatok kiemelése egyszerűbb. Ha két hörcsögöt tartunk egy ketrecben akkor szerencsésebb magasabb és alapterületre is nagyobb ketrecet választani. A Ferplast Criceti 9 alapketrec például nem ajánlott két törpehörcsög tartására, igazándiból még egy törpehörcsögnek is éppenhogy megfelelő. Ha már két ilyen ketrecünk van egy-két csővel összekötve, akkor már elmondhatjuk hogy viszonylag kényelmes életteret biztosítunk törpehörcsögünknek. Ilyenkor minimum 30 cm magas ketrec már megfelelő, amibe egy kis ügyességgel egy második szint is kialakítható. Figyelem a függőleges rácsozású madárkalitkák nem a legszerencsésebbek a hörcsögök számára, főleg a törpehörcsögök esetén. Egyrészt könnyebb a szökési lehetőség, másrészt nem nagyon tudja mozgásigényét kielégíteni. Emeletes ketrecek a kisállat-kereskedésekben is beszerezhet két-három szintes ketreceket. Arra azonban figyeljünk, hogy amennyiben a kisállat leesik a legfelső szintről, akkor a következő szintre essen, vagyis a szintek felülnézetből fedjék le egymást. Egy 50-60 cm magas ketrecben a felső 45-50 cm magasságban lévő szintről egyfolytában lepottyanó hörcsög előbb-utóbb sérülést fog szenvedni, ha rögtön az alsó szintre zuhan, ami akár végzetes is lehet. Ilyenkor még inkább figyeljünk oda az alom réteg kellő vastagságára.
A Ferplast Laura, Bianca. Combi, Duo és Criceti ketrceit össze is kapcsolhatjuk a ferplast saját csőrendszerével, illetve például a Laura és Paula ketrecekhez elég sok cső is jár a bolti csomagban. A FOP márkajelzéső ketrecek és hörcsögpaloták is igen népszerűek, valamint a kicsit drágább árfekvésű Rotastak és Habitrail ketrecek is kiváló labirintusszerű élőhelyet biztosítanak egy-egy törpehörcsögnek.
A tágas nyúl vagy tengerimalac, csincsilla ketrecek a rácsok nagy távolsága miatt kevésbé, vagy egyáltalán nem alkalmasak törpehörcsögök vagy aranyhörcsögök számára. Különösen akkor nem ha szaporulatot szeretnénk. Utóbbi esetben a több szintes ketrecek sem a legalkalmasabbak. Tenyésztés esetén mindenféleképpen olyan ketrecet válasszunk ami 8-10 cm-es tálcamélységgel rendelkezik, vagy válasszunk egy műanyag vagy üveg terráriumot, régi akváriumot. Ketrec és akvárium takarítás hetente-kéthetente egyszer...


Akvárium / Terrárium

Hörcsög ketrec

A ketrecek mellett egy másik lehetőség a terrárium, vagy akvárium hörcsögbirodalommá történő alakítása. Ha van esetleg régi, szivárgó akváriumunk, amiben halakat már nem nevelgetünk, akkor az tökéletes szállást fog biztosítani kisállataink számára, ha megfelelő a mérete és berendezése. Hátránya, hogy oldalfali simák és nem tud rajtuk a hörcsög felmászni, tornázni. Ilyen esetekben a berendezési tárgyakat kell úgy megválogatnunk, hogy egy-két mászásra alkalmas berendezés is legyen köztük. Egy nagyobb faág, vagy állatkereskedésben kapható, rágcsálók számára kialakított mászóka fából vagy fémből teljesen alkalmas. Az akváriumban/terráriumban is lehet szinteket kialakítani feltéve, hogy az elég tágas, és mélysége is legalább 35 cm. Egy- egy nem mérgező műanyaglapból, vagy kezeletlen falemezből nagyszerű étkezőszint, alvószínt vagy játszótér kialakítható. A szinteket faágakkal vagy kereskedelemben kapható hörcsöglétrával köthetjük össze, de akár egy mini "kötélhágcsó" is jó szolgálatot tesz. A terráriumok, akváriumok előnye, hogy az alomanyag nem tud kiszóródni, és jobban átlátható, mint a rácsos szerkezetek. Hátránya, hogy kevésbé jól szellőzik és nem tud rajta az állatka csimpaszkodni. Előnye továbbá, hogy oldalirányba teljesen szökésbiztosak, viszont ne feledkezzünk meg a felülről való lezárásukról sem, mert az ügyes kis szabaduló művészek könnyen kereket oldanak.


Alvóodú / Búvóhely


Mindenképp gondoskodnunk kell egy alvó- vagy búvóhelyről, mert ennek hiánya viselkedési zavarokat, agresszivitást eredményezhet, mivel az állat nem tudja pihenő idejét egy zártabb, sötét odúban, zugban eltölteni. A kereskedelemben kapható ma már minden színű, formájú házikó, legyen az fából, műanyagból, kerámiából vagy fűből. Az alvóodú kiválasztásánál inkább a kivitelezést, és a funkcionalitást vegyük figyelembe, mintsem az anyagot.

Alvóodu, búvóhely hörcsögöknek


A felnyitható fedéllel ellátott farostlemez vagy faházak igen praktikusnak bizonyulnak ellés után, ha meg akarjuk lesni a piciket. Még jobb, ha alja is van annak a házikónak, ahova a höri mama bevackolja magát az ellés, és az azt követő időszak idejére. A házikók alakja, kivitele teljesen ízlés és pénztárca kérdése. Nagysága azonban mérvadó a kényelem szempontjából, mert a nagyobb belső tér sok előnyt jelent a hörcsög számára. A házikó alapterülete minimum 12x10 cm kell legyen törpehörcsögök esetén. Ha magunk készítünk házat hörcsögeink számára, mindenképpen kezeletlen fával dolgozzunk. A végeredménynek csak képzeletünk szabhat határt. Egy klasszikus téglalap alakú házikó hossza: 20-15 cm, szélessége: 15-12 cm magassága: 8-12 cm között legyen. Az ajtó és ablak nyílása legkevesebb 5cm átmérővel kerüljön kivágásra. Figyelem az ablaknyílást sem készíthetjük kisebbre mint az ajtóét, mert a hörcsög nem fog különbséget tenni, és a szűkebb nyílásba beszorulhat.

hörcsög házikó


Hörcsögpaloták


Az elmúlt néhány évben rendkívül népszerűvé váltak, a hörcsögök természetes járatrendszerét utánzó, csövekből álló labirintusok. Ezeket általában egymással összeszerelhető, bővíthető készletekben árulják. Összeszerelésnél azonban ügyeljünk a pontos illeszkedésre, mert minden kis rés, vagy kiálló rész hamar áldozatul eshet a hörcsög fogainak.

Szerencsére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a törpehörcsögök kevésbé berendezés amortizáló állatok, ellentétben az aranyhörcsögökkel. A legtöbb gyártó ma már a csőrendszerek végeinél, vagy összeköttetéseknél, erős műanyag véglezáró gyűrűvel, vagy fém lezárókkal teszi teljessé a hörcsög-birodalmat. Ha ilyen jellegű elhelyezés mellet döntünk, akkor számoljunk vele, hogy a takarítási idő hosszabb lesz a több alkatrész miatt, és a takarítás ebből adódóan nehezebbnek tűnhet. Egy biztos akár terrárium, akár ketrec, akár egy "hörcsöglabirintus" mellett döntünk a rendszeres takarításra ugyanúgy időt kell szakítanunk, annak ellenére, hogy a hörcsögök alapvetően tiszta állatok, és "általában" egy meghatározott helyre ürítenek, ami megkönnyíti tisztántartásukat. Én ezzel, a fent említett viselkedésformával törpehörcsögöknél még nem nagyon találkoztam, gyakorlatilag oda piszkítanak, ahol éppen tartózkodnak, legyen az a hálófülke, vagy mondjuk a mókuskerék...

FOP HamsterLand és Rotastak Adventure Zone - hörcsög szállás


A ketrec, terrárium elhelyezése


Mindenképpen vízszintes helyre, polcra, szekrényre vagy asztalra állítsuk, semmiképpen ne tegyük a földre!
Győződjünk meg róla, hogy nem éri huzat, és nincs túl közel a fűtőtesthez!
Ne tegyük közvetlen ablak elé, főleg a melegebb hónapokban!
Habár a törpehörcsögök szeretnek partizni, lehetőség szerint a televíziótól, hangfalaktól és rádiótól is távol eső helyre tegyük, hogy azok az állatot ne zavarják!
Tartsuk kis gyermekek számára elérhetetlen helyen, nehogy véletlenül lelökjék.


A teljesség igénye nélkül néhány a legnagyobb olyan cégek termékeit illetően, akik hörcsögök, illetve rágcsálók részére is készítenek ketreceket, terráriumokat, illetve kiegészítőket:


CritterTrail I Ferplast I FOP IHabitrail IKarlie Wonderland IPenn Plax IRotastak ISavic ITrixie IWodent


Fészek- és alomanyag


A legjobb alomanyag a kezeletlen faforgács, amit bármelyik állatkereskedésben, vagy nagyobb hipermarketben beszerezhetünk. Faforgácsból, vagy fűrészporból ne a legfinomabbat válasszuk, mert a fürge hörcsögök ide-oda szaladgálása közben a nagyon finom por az állatok szemébe kerülhet, aminek a következménye kötőhártya-gyulladás lehet.


Törpehörcsög alom - faforgács / fenyőforgács

Ma már kapható nagyobb szemű, erősen nedvszívó alomanyag is, aminek előnye hogy a vizelet jellegzetes illata nem jelentkezik, de a rendszeres takarítás ebben az esetben is ugyanúgy szükséges. A 3-5 cm vastagságú alomanyag teljesen megfelelő.

hörcsög pellet

A törpehörcsögök szeretnek homokfürdőt venni, ezért számukra egy virágcserép aljába, vagy egy lefektetett befőttes üvegben finom homokot helyezhetünk el a ketrecben, terráriumban. Mindezt tehetjük úgy is, hogy egy héten egy-két alkalommal helyezzük el a ho-mokfürdőt a kisállatnál használatra, de ha a nagyobb, tágasabb tér ezt engedi, akkor egy állandó homokozó sarkot is kialakíthatunk kedvencünknek.A legalkalmasabb véleményem szerint a finom szemű csincsilla homok, vagy a papagájok almozásához használatos homok, melyeket az állatkereskedésben beszerezhetünk. Figyelem! Ismeretlen eredetű homokot, földet ne használjunk almozáshoz vagy fürdőhomokként.

hörcsög fürdő - critter bath kerámia és critter powder homokEgy hörcsög homokozója valahogy így néz ki..., de erre a célra egy elfektetett befőttesüveg, vagy virágcserép alja is megfelel


A fészkek bélelésére szintén alkalmas a faforgács, de megfelelő a réti széna, szalma vagy a színezék és illatmentes papírtörlőkendő vagy szalvéta is, melyek könnyű szerkezetük miatt alkalmasak a hörcsögodú kibélelésére. Kimondottan erre a célra lehet kapni különböző hörcsögvattákat, de ezekből csak a természetes anyagból készülteket válasszuk! A felaprított anyagok darabkáinak eléggé nagyoknak kell lennie ahhoz, hogy szilárdan össze lehessen építeni őket. Bizonyos anyagok rostjai, így például a gyapjúé, lenyelve az állat pusztulását okozhatják, mert eltömítik a beleket.A bélelésre szánt anyagokat csak helyezzük be valahova a terráriumba, majd figyeljük meg miként hurcolja be a kis hörcsög az építőanyagokat a fészekbe. Ez a jelenség a legjobban a várandós ,,kismama" esetében figyelhető meg.


Edények


Hörcsögeinknek, méretükre való tekintettel célszerűbb kisebb edénykéket beszerezni. A legalkalmasabbak talán a kerámia-, porcelán- vagy kőedények, mivel ezek borulásbiztosak, szilárdak és könnyű a tisztán tartásuk. A műanyag edénykék egy része is megfelelő lehet, arra azonban mindkét esetben ügyeljünk hogy ne legyen túl magas az edény fala, vagyis a kis hörcsögök könnyedén elérhessék a táplálékot. Különösen fontos ez, amennyiben várható szaporulattal számolunk, hiszen 10-12 naposan a kis törpehörcsögök már előbújnak az odúból és szilárd táplálék után kutatva felderítik a terepet.

hörcsög iszik vizet?

Kerámia edényben is adhatunk vizet az állatkáknak, de erre alkalmasabb a golyós vagy szelepes önitató. Az önitatókat dróttal, speciális rögzítőkkel, vagy tapadókorongok segítségével (terráriumok és akváriumok esetén például) szokás rögzíteni, elhelyezni. Fontos, hogy az itató elhelyezése úgy történjen, hogy a hörcsög erőlködés nélkül elérje azt. Amennyiben piciket is várunk, akkor az itatót úgy kell elhelyezni, hogy az újszülöttek is hozzáférjenek az ivóvízhez. Ez utóbbi esetben a porcelán és műanyag edényből történő itatást nem javaslom, mert az apróságokra nézve baleset-veszélyes lehet. Ma már általánosságban elmondható, hogy a legtöbb kalitkához, hörcsög otthonhoz jár kiegészítésként etető és itató, illetve odú, mókuskerék stb. Terrárium, vagy akvárium választása esetén ezekről saját magunk kell gondoskodjunk!

Hörcsög tálakJátékok és kiegészítők


Ez egy kényes pont tud lenni a hörcsögtulajdonosokat érintően. Igazándiból képzelet, és pénztárca; illetve képzelet vagy pénztárca kérdése, hogy mit veszünk meg, szerzünk be hörcsögünknek.A rendszeres mozgás különösen fontos a hörcsögök számára. Amit a legtöbben puszta játéknak tartanak, az a hörcsögök egészségének fenntartásában nélkülözhetetlen, és ma már a ketrecek, terráriumok fontos kiegészítői. Az állatok a játékokkal trenírozzák kis izmaikat, ezáltal serken a vérkeringés és gyorsul az anyagcsere. A természetben az élelem és a partner kereséséhez nagy távolságokat kell megtenniük. A fogságban ezek a szerkezetek segítik fedezni a kis állatok szükséges mozgásigényét. Ha nem gondoskodunk ilyen berendezésről/-ekről, akkor az állatok eltunyulnak és végül elpusztulnak.Előszeretettel használják például a mókuskereket. Egy felmérés szerint egy törpehörcsög egy éjszaka kb. 250-3000 méter távolságot tesz meg. Ez bizony elképesztő teljesítmény egy alig 10-12 cm-es rágcsálótól.Különféle típusú kereket gyártanak, bizonyos kerekek csak a ketrec falához erősítve állnak meg, de vannak talppal, vázzal ellátott kerekek is a kereskedésekben.Lehetőleg zárt, vagy csak az egyik oldalán nyitott kereket válasszunk, amibe nem tud sem beszorulni, sem kipottyanni kedvencünk. Sajnos ezen szerkezetek használata igen hangos tud lenni, és gyakran ezen az olajozás (étolaj: napraforgó, vagy olíva) sem segít. Éppen ezért fontoljuk meg, hogy a hálószobában helyezzük-e el kedvencünket. A kerék szerkezetének kis igazítása néha segít, főleg ha a fenti módon kicsit beolajozzuk, akár műanyag kerék, akár fém. A kerekek különösen kedvelt játékszerei a vemhes nőstényeknek. Akvárium, illetve terrárium esetén a kerék tengelyének szorítórészét eltávolítva, a kereket szilikonnal, vagy más erős, de viszonylag rugalmasan kötő ragasztóval az üvegfalhoz rögzíthetjük.

veszélyes mókuskerék (ollóhatás miatt!)


Ezt a típusú fémkereket, ha lehet mellőzzük! Az úgynevezett olló hatás következtében eltörheti a hörcsög végtagját, vagy akár nyakát is.


Íme egy-két biztonságos kerékfajta, akárcsak a ketrec oldalára szerelhető, egyik oldalukon nyitott, másik oldalukon teljesen zárt kerekek:

Hörcsögkerék vagy futókerékEgy vastagabb ág, stabil oldal ágakkal már önmagában is alkalmas arra, hogy a hörcsögöket mászásra, kapaszkodásra bírja. Ha különböző szerkezeteket, berendezéseket teszünk a ketrecbe, azzal az állatok mozgását változatossá tesszük, lefoglaljuk őket és felébresztjük kíváncsiságukat.


Néhány további mászó, búvó, futó alkalmatosság hörcsögök részére:


Az zárt kerekeket, hörcsög-gömböket vagy hörcsöglabdábakat csak rövid 10-15 perces időtartam erejéig használjuk, mondjuk amikor a ketrecet takarítjuk. A fa bújó- és mászó alkalmatosságok mindig jók, természetes és biztonságos időtöltést nyújtanak a törpehörcsögöknek csakúgy, mint egy egyszerű toalettpapír vagy konyhai törlőkendő tekercsének papírcsöve. Arra figyeljünk, hogyha toalettpapír- vagy konyhaitörlő kartonhengerét teszük be játszani, akkkor az ne nagyon puha vagy illatosított papírból legyen, és ne legyen rajta túl sok ragasztó sem! 

Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél