Törpehörcsögök fajtái

A törpehörcsögök általános jellemzői


A törpehörcsögök tartása egyre népszerűbb hobbi. Ezek a kis rágcsálók is laboratóriumi állatként kezdték pályafutásukat, és tudományos megfigyelések céljából tenyésztették őket, ahonnan a hobbitenyésztőkhöz, az állatkereskedésekhez, majd a lakásokhoz kerültek. A törpehörcsögök sokak szerint olyan egérre hasonlítanak, amelynek nincsen farka. A törpehörcsögök formája általában ovális alakú (összegömbölyödve úgy néznek ki, mint egy szőrös kislabda), lábaik rövidek, farkuk rövid. Bundájuk gyapjas, és a fejükhöz képest füleik kicsik, kerekded formájúak; szemeik viszonylag nagyok. Mint, minden más rágcsáló, a törpehörcsög is fel van szerelkezve két pár erős metszőfoggal. A törpehörcsögöknek legalább 19 faja ismert a Mongóliai törpehörcsögtől a Tibeti törpehörcsögig, de általában csak négy fajt tartanak házi kedvencként, melyek a következők:


Campbell törpehörcsög
Dzsungáriai törpehörcsög
Kínai (csíkos) törpehörcsög
Roborovszki törpehörcsög

A hobbiállatként tartott törpehörcsög fajták testtömege általában 30-50 gramm, testhosszuk 5 és 12 cm között mozog. Átlagos élettartamuk 1,5 - 3,5 év. Eredeti élőhelyük közép Ázsia területein fekszik, ide sorolandó még Kína (Észak-Kelet Kína, Mandzsuria), Mongólia, Kazahsztán és Oroszország egy része (Szibéria). A törpehörcsögök ezen területek vadabb, szárazabb részein élnek. Elsősorban a puszta sztyeppés, félsivatagos, préris illetve a fajtól függően kissé erdős, hegyes területeket kedvelik. Ázsiában illetve az említett régiókban a mezőgazdasági területeken igen kártékony kisállatoknak tartják, mivel megdézsmálják a gabonát. A vadonélő törpehörcsögök általában párban, családban élnek, de köztük is akad olyan, aki jobban szereti a magányt és egyedül él. A törpehörcsögök nem alszanak téli álmot. Meglehetősen jól bírják a hideget gyapjas kis bundájuknak köszönhetően. Természetes ellenségeik a madarak, mint például a baglyok, illetve a ragadozók közül a rókák és menyétfélék általában akkor csapnak le áldozatukra, amikor az teletömött pofazacskója miatt nehézkesen tud csak menekülni.

 

Campbell Törpehörcsög

Latin név: Phodopus Sungorus Campbelli
Angol név: Campbells Russian Dwarf Hamster
Campbell törpehörcsög

A fajt 1902-ben W.C.Campbell fedezte fel Tuvában, egy olyan területen, ami mind történelmileg, mind földrajzilag Oroszországgal illetve Kínával is kapcsolatos. Nagyon nehéz megkülönböztetni a Dzsungáriai törpehörcsögtől, amit a tudósok véleménye szerint a Campbell egyik alfajának tekinthetünk. Kinézetre nem sok különbség van. Az alapvető különbözőségeket talán csak az eredeti színvariánsok esetében lehet szembeötlően bemutatni. Sokan összetévesztik a két fajt, és mivel egymást közt a két faj tud szaporodni, ezért ma már elég sok campbell-dzsungáriai (campbells-winter white hybrid) hibrid rohangál a tenyésztőknél, és egyes állatkeres-kedésekben. A Campbell hörcsög ritkább az állatkereskedésekben, mint a dzsungáriai változat, ami annak is köszönhető, hogy a Campbell törpehörcsög természete harapósabb. A legtöbb esetben sajnos nem lehet megállapítani, hogy Campbell vagy Dzsungáriai hörcsögöt látunk-e éppen. A Campbell hörcsög sokkal temperamentumosabb kis személyiség, és hajlamos sajnos a harapásra, ezért Nagy Britanniában a Pit-bull hörcsög elnevezést is kiérdemelte magának. Mint minden hörcsög faj esetében, itt is inkább a nőstényekre jellemző a harciasság. Súlya kb. 35-50 gramm. Átlagos testhossza 75 mm. Természetes előfordulási helye: Mongólia, Közép-Szibéria déli része, Mandzsúria.

 

Dzsungáriai Törpehörcsög

Latin név: Phodopus Sungorus Sungorus
Angol név: Winter White vagy Russian Dwarf Hamster

Dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus Sungorus Sungorus)

Az összes törpehörcsög faj közül, a Dzsungáriai törpehörcsög él a legészakabbra fekvő területen. Annak ellenére, hogy már 1770-ben ismerték a fajt, közel két évszázadnak kellet eltelnie, mire házi kedvenc válhatott belőle. Az első kolóniát a németországi Max Planck Intézet gyűjtötte be Szibériából. Innen kerültek ki először a laboratóriumokba, majd a nappalikba szerte a világon. A Dzsungáriai törpehörcsög belső Ázsiából származik, a testtömege kb. 24-35 gramm, a hossza kb. 6-10 cm. A farka rövid, a hasi oldal színe általában fehér, a szemük fekete, és a fejükhöz viszonyítva nagy. Fülük apró, kerekded..Bár a Dzsungáriai törpehörcsög társaságkedvelő állat, csak a különböző neműek férnek meg békésen egymás mellett. Európában csak az 1980-as években vált népszerűvé. A hozzá nagyon hasonló Campbell hörcsöggel ellentétben ennek a fajtának eredetileg csak három színváltozata ismert: a vadas, a winter-white (télen fehér) és a kék (zafír vagy opál), ma már a bézs és mandarin szín illetve szatén változat sem ismeretlen, amelyek a Campbell hörcsöggel történt keresztezés révén jöttek létre.

Campbell vagy Dzsungáriai?

Nos lássuk egy összehasonlítás segítségével a különbségeket:

Dzsungáriai törpehörcsög
(Phodopus Sungorus Sungorus)
Campbell törpehörcsög
(Phodopus Sungorus Campbelli)
gömbölyded forma, kis labdasokkal robusztusabb, nyújtottabb test
szélesebb, zömökebb fejmég inkább "háromszögforma" fej
kerekebb, romai orrhegyesebb orr
kicsi kerekded fülekvalamivel nagyobb fülek
a szemek a fülhöz esnek közelebba szemek az orrhoz esnek közelebb
kiálló gombszemekmélyebben ülő szemek
a szemhéj alig láthatóa szemhéj jobban kivehető
eredeti szín: szürkés-barnáseredeti szín: barnás-sárgás
mélyebb, sötétebb színhalványabb, világasobb szín
több fekete pigmenttöbb a barna pigment
barnás-fekete három-ív vonalkrémszín és barnás három-ív vonal
a hátán lévő csík szélesebba háton lévő csík keskeny
gyapjasabb bundasimább bunda
télen változik a bunda színenem változik a bunda színe

A Cambell (balra) és a Dzsungáriai törpehörcsög (jobbra)A Campbell törpehörcsög (balra) és a Dzsungáriai törpehörcsög (jobbra).

Dzsungáriai és Campbell törpehörcsög


A boltív vonalak a campbell és a dzsungáriai törpehörik oldalán.
törpehörcsög oldala - boltív vonalak

 

Campbell-Dzsungáriai Hybridek

Gyakorlatilag ide tartozik az összes tenyésztett színváltozata azoknak a törpehöriknek, melyek Dzsungária törpehörcsögök és a Campbell törpehörcsögök keresztezéséből származnak. Ma már a színvariációk és mintázatok tucatjaival találkozhatunk, mandarin, pearl mandarin, fekete, oroszkék, bézs, dalmata stb., de vannak instabil színvariációk és olyan színek is melyek együtt járhatnak a két faj keresztezéséből fakadó genetikai problémákkal. További részletek a törpehörcsögök genetikájával foglalkozó öröklődés menüpont alatt olvashatsz.

 

Roborovszki Törpehörcsög

Latin név: Phodopus Roborovskii
Angol név: Roborovski dwarf hamster

Roborovski törpehörcsög

A harmadik rövidfarkú (phodopus) hörcsög, a Roborovszki törpe-hörcsög. A legkisebb és talán a legkevésbé ismert törpehörcsög. Hossza átlagosan 5-7 cm közötti, és a testsúlya is csupán 25 gramm hímek, és 20 gramm nőstények esetén. Először 1894-ben sikerült egy expedíció során begyűjteni, majd 1903-ban látott napvilágot az első hivatalos tudományos leírás erről a hörcsögről. A sivatagos, félsivatagos területek lakója, amit bundájának színe is jelez. A Kelet-Kazahsztánban, Kína északi részén honos törpehörcsög ideges természetének köszönhetően nem igazán népszerű. Ennek a fajnak hátoldala aranybarna vagy homokszínű, sötétebb, kékes alapszínen; hasi oldala fehér, hátcsíkja hiányzik. Lábfeje szőrös. Bundája rendkívül puha, kevésbé tömött és valamivel hosszabb, mint a többi hörcsög fajé. Puhasága miatt kissé borzasnak tűnhet, ez azonban semmiképpen sem rossz egészségi állapot jele. Bármennyire csapzottnak is tűnik a ,,Robi" bundája, ha megsimogatjuk semmilyen kellemetlenséget nem érzünk rajta, csak egy nagyon lágy puha tapintású szőrzetet észlelünk. Nagyon jellegzetesek a nagy fehér pofi foltok, amelyek fejlett, hosszú bajusszal vannak ellátva és a szemek feletti feltűnő fehér folt. A Roborovszki hörcsögöket lehet csoportban vagy párban tartani. Élettartamuk az egyik legrövidebbnek mondható a törpehörcsögök között, mivel átlagosan 1,5-2 évnél nem nagyon élnek tovább. A természetben nyaktörő gyorsasággal szaladnak át egyik búvóhelyről a másikhoz, és sajnos ez a villámgyorsaság házi kedvencként is tetten érhető. Idegesebb, félősebb természete, kisebb termete, és fürgesége miatt a Roborovszki törpehörcsög a legkevésbé ajánlott házi kedvenc a 13-14 éves korhatár alatti gyermekek számára. Tapasztalatból említem meg, hogyha kiszökik, még egy felnőttnek is szinte lehetetlenség megfogni. Mindezek ellenére sokak véleménye szerint ő az egyik legaranyosabb pofikával rendelkező törpehörcsög. Bizalma még fiatalkorban könnyen elnyerhető, amennyiben két-három hetes kortól folyamatosan kézhez van szoktatva. Ez természetesen a többi fajra is igaz. Ma már több színvariációja ismert a tenyésztőknek köszönhetően, a fehér pofival rendelkező példányokat emelném ki, akiknek arca teljesen fehér, a bunda többi részén nincs módosulás, fehérarcú roborovski, illetve a husky arcú roborovski ilyen példányokat husky színűnek (Whwh) hívják, mivel arcuk emlékeztet a Husky kutyák arcára, de a kettő fehérarcú nem keverendő. Két husky roborovszki keresztezéséből jöhet létre még egy nagyon ritka színváltozat, a platinum (WhWh?). Létezik Champagne, vagy nálunk fahéjnak nevezett azaz pezsgő szinű változata is, melyet a normál illetve a platinum keresztezésével tenyésztettek ki.

Roborovski törpehörcsög 

Kínai csíkos törpehörcsög

Latin név: Cricetulus barabensis (griseus)
Angol név: Chinese dwarf hamster

Kínai csíkos törpehörcsög - Cricetulus barabensis

A kínai hörcsög és a kínai csíkos hörcsög elnevezés kicsit zavarbaejtő lehet, hiszen egyesek úgy tartják, hogy a kínai hörcsög (Cricetulus griseus) és a kínai csíkos hörcsög (Cricetulus barabensis) különböző fajok, míg mások egyiket a másik alfajának tekintik, ez vezethető a Cricetulus barabensis griseus hosszab latin névhez. A kínai törpehörcsög a Dzsungáriai, Campbell, valamint a Roborovszki fajokkal szemben a hosszú farkú hörcsögök csoportjába tartozik. Ellentétben a phodopus nemzetségbe tartozó, rövid, szőrös, tömzsifarkú törpehörcsögökkel; a kínai hörcsögnek relatív hosszú, vékonyabb, tekintélyesebb farkincája van, aminek hossza elérheti a 2,5 cm-t is. Nemcsak a farka, maga az állat is hosszabb és keskenyebb testfelépítéssel bír, mint a másik három, törpehörcsög faj. Átlagos testhossza 10-12,5 cm. Először elvileg 1867-ben írták le (Milne-Edwards) tudományosan, és fogságban már legalább 1919 óta tenyésztik. Bár ha külön fajnak tekintjük a kínai hörcsög és kínai csíkos törpehörcsög elnevezés okán, akkor már 1773-ban a német zoológus Peter Simon Pallas is leírta a faj jellemzőit. Barnás szürkés hátszínén, sötét háti csík fut végig, viszont nincsen meg a három-íves vonal, mint a Dzsungáriai, vagy a Campbell hörcsögnél, hanem egyenes vonallal megy át a hát színe a hasi oldal világosabb színébe. A természetben az erdősebb, hegyesebb területek lakója. Közép-Ázsia lakója, ahol elsősorban a kietlen és száraz kínai és mongol sztyeppés sivatagot lakja. Hosszúkásabb, vékonyabb testalkatának köszönhetően nagyon jól mászik. Kis farkát a kapaszkodáshoz, egyensúlyozáshoz is használja. Relatív hosszú életet él, a fajra jellemző átlagos 3-4 életévével. A kínai törpehörcsög egy szociális lény, és éppen ezért lehet párban, vagy csoportosan tartani, de ebben az esetben is előfordulhatnak nézeteltérések.

Kínai csíkos törpehörcsög


Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél