A törpehörcsögök szaporodása

Hogyan készül a bébihörcsög?


A hörcsögök szaporításának legjellemzőbb vonása a rendkívüli egyszerűség. Ezek az állatok nemcsak gyorsan válnak ivaréretté, de a vemhességi idő is nagyon rövid, az alom pedig nagy számú, gyorsan növekvő kölykökből áll.


A hörcsögök igen hamar, néhány hetesen ivarérettek (hat-nyolc hét, bár sikeres párzást már mindössze négyhetes állatoknál is regisztráltak), de a tenyésztésbe vétellel még várjunk: 2-3 hónapos korukig ne fedeztessük a nőstényeket. Ha nem így teszünk, könnyen érhet bennünket csalódás, amikor is a fiatal anya újszülöttjeit felfalja csak azért, mert a szexuális érés megelőzte a testi fejlődést, és az anyatej mennyisége nem elegendő az utódok nevelésére. Figyelem! Tenyésztésnél a testi fejlettség is fontos. Csak egy fizikailag és pszichikailag fejlett hörcsögtől várhatunk egészséges utódokat.Törpehörcsögök - Anya és a kicsikSajnos sokan már eleve vemhes nőstényt vásárolnak, mivel a bolt illetve az adott tenyésztő későn választja szét a nemeket. Ha nem kívánunk tenyészteni, vagy bizonytalan eredetű kölyköket nevelni, csak olyan helyen vásároljunk hörcsögkölyköt, ahol az állatok nemek szerint elkülönítve élnek.


A tenyésztéshez csak egészséges és eleven mozgású állatokat válasszunk. Ha az állatok valamelyik beteg, akkor előbb mindenképp hagyjuk felépülni. Azokat az állatokat, melyek éppen valamilyen betegségen, meghűlésen stb. jutottak túl, előbb tápláljuk fel, hagyjuk kondíciójukat feljavulni, és csak ezután fogjuk őket tenyésztésbe. A hobbytenyésztő számára igen szép eredmény lehet egy-egy színváltozat megszilárdítása, az öröklődés törvényszerűségeinek tudatos figyelembe vételével.


Az ivari különbségek


A törpehörcsögök nemét viszonylag könnyen megállapíthatjuk (ez az aranyhörcsögre is igaz). Oldalról nézve, a hímek faroktöve lépcsőszerű, a nőstényeké gömbölyded. Ez a különbség a kínai csíkos törpehörcsögök és a szíriai aranyhörcsögök esetében a legszembetűnőbb, mert itt a hímek heréi jól láthatóan kivehetőek. A dzsugáriai törpehörcsög, a campbell törpehörcsög, illetve ezek hybridjei, valamint a roborovszki törpehörcsögök esetében, főleg fiatal állatokon ez nem ennyire egyértelmű. Viszonylag kis termetük és tömött bundájuk a gyakorlott szemeken is kifoghatnak. A legegyszerűbb ezeknél a kisállatoknál, ha alulnézetből vizsgáljuk meg őket. Az ivar- és végbélnyílás elhelyezkedése pedig tévedhetetlenül árulkodik a példány neméről: a nőstényeken ezek sokkal közelebb vannak, mint a hímeken. Ha már a vásárláskor meghatározott nemű hörcsögöt szeretnénk választani, a tenyésztő vagy kereskedő bizonyára szívesen megmutatja az ivari különbségeket, amely már a 3-4 hetes állatokon jól elkülöníthető.


A párzás


Image titleA nőstények kb. 4 naponta nagyjából 24 óráig fogamzóképesek. A pároztatás előkészítésekor fontos, hogy mindig a nőstényt helyezzük a hím ketrecébe, vagy mindkét állatot egy semleges területre (kitisztított ketrecbe, terráriumba, amin egyik állat szagmintája sincs rajta!). Ha a nőstény valóban fogékony pár órán belül megkezdődik a párzás. A nőstényt ezután bent hagyhatjuk a hím mellett akár a szoptatási, nevelési időszakban is, amennyiben nem támad közöttük nézeteltérés. A nőstény meghatározott illatanyagok kibocsátásával jelzi termékenységét, illetve párzási készségét, ez alapján ismeri fel a kan, hogy partnere mikor kész a párzásra. A kan óvatosan orrával szimatolva járja körül a nőstény fejét, és kapcsolatot keresve szimatolja nőstény orrát. Ettől a nőstény is izgalomba jön és szimatolni kezdi a hímet illatjelek után kutatva. A nőstény olykor abba hagyja ezt a rituálét, odébb szalad lelapul és várja a hím közeledését, amely ilyenkor újra kezdi a nőstény szimatolását, és végig szimatolja annak testét, nyakát, fejét, hasát a genitáliákat. Ez a mozgássor sokszor megismétlődhet, miközben a nőstény el-elszalad, hogy távolabb megálljon. Egy-egy ilyen megállásban megy át a játék valódi párosodásba. A hím a horpaszánál kapja el a párját, és csak annyi időre engedi el, hogy testének hátsó részét és a genitális régiót szaglássza vagy nyalogassa. A nőstény ilyenkor akár meg is merevedhet, és mozdulatlanul tűri a kan "tevékenységét". A hím számára ez a jel, hogy átölelje párját, és megkezdje a párzást.


A hörcsögök viszonylag rövid élete miatt egy-egy nőstényt nem tarthatunk túl sokáig tenyésztésbe. Körülbelül 2 hónapos korban lehet megkezdeni a tenyésztést, és általában 18 hónapos korban szűnik meg a szaporodóképesség, és ez már 12-15 hónapos korban kezd csökkeni. A kanok még 18-20 hónapos korukban is eredményesen fedezhetnek, bár az is igaz hogy a kor növekedésével csökken az ondóban az életképes hímivarsejtek száma.


Vemhesség


Törpehörcsögöknél a vemhességi idő 19-22 napig tart. A vemhes nőstényen a terhesség jelei csak az ellés előtti utolsó 6-7 napban szembetűnőek. Elkezdenek kicsit gömbölyűbbek lenni, és a mellbimbóik is kissé megduzzadnak.Csak abban az esetben hagyhatjuk együtt a törpehörcsög párt a vemhesség és ellés stb. ideje alatt, ha valóban nagyon jól kijönnek egymással. Általában a nőstény a szeszélyesebb természetű, és megtermékenyülést követően agresszívvá válhat, aminek általában a hím látja kárát. Ha a nőstény nem tűri meg maga mellett a hímet, akkor gyakori csipogó hang kíséretében történő perpatvar szem- és fültanúi lehetünk. Ilyenkor mint egy szőrlabda összegömbölyödve esnek egymásnak az állatok. Legtöbb esetben a nőstény indítja a verekedést. Ha valami nem stimmel, azt már a hím viselkedéséből is láthatjuk. Kerüli a nőstényt, és ha mégis szembe találkozik vele, hosszan egymás felé tartják fejüket, mint két kobra. A hím elkerülendő a verekedést általában meglapul vagy hanyatt vágja magát. Ez a taktika egy darabig működik csak, amint a nőstény a vemhességi időszak körülbelül felét eléri, még agresszívabbá válhat a hímmel szemben, és a következő ilyen alkalommal, amikor a hím hanyatt vágja magát, már a heréket fogja támadni. Megfigyelhető az is hogy ilyen esetben újra és újra odadörgölik illat mirigyeiket a ketrec berendezési tárgyaihoz ezzel kijelölve területeiket. Ha verekedéseket tapasztalunk, főleg ha azok sebesüléssel járnak, vagy akár csak észrevehető depresszív illetve agresszív viselkedést mutat valamelyik állat, úgy feltétlenül vegyük ki a nőstényt a hím territóriumából, és helyezzük át egy külön ketrecbe, terráriumba.


A vemhes nőstény ellátására különös gondot kell fordítanunk. Biztosítsunk számára bőséges mennyiségű fészekanyagot. (széna, illetve festetlen, illatmentes konyhai törlőkendő vagy szalvéta is megfelelő, csak úgy mint natúr toalett papír darabkák. Vásárolhatunk a díszmadarak részére kapható természetes anyagokból is (sisal-, gyapot-, kókuszrost szálak). A "hörcsögvatta" nem igazán alkalmas alomanyagként, mert a kölykök beleakadhatnak, a túl finom szálak lábukra tekeredhetnek és akár végtagjukat is veszthetik miatta. A terráriumon belül több búvóhely kialakítása célszerű, hogy a nőstény számára legmegfelelőbbet választhassa ki az ellésre. Ha lehetőséget biztosítunk a szoptatás ideje alatt is legalább egyszer átköltözteti az almot. Ha az anyaállatot ketrecben tartjuk, a rácsokat kellő magasságig szükség szerint borítsuk be. (pl. plexivel), nehogy a picik beszoruljanak, vagy kiessenek. A vemhes és szoptató nőstények a szokásosnál kicsit több állati fehérjeforrást igényelnek (lisztkukac, kevés tejföl, tojásfehérje darabka vagy kis sajt darab stb.) de a friss zöldtakarmány és magkeverék adagjuk is majdnem a duplájára emelkedik. Fontos hogy a száraztápból többet adjunk, mint amennyi szükséges, mivel a várandós, illetve szoptatós hörcsögmama általában egy második éléskamrát is berendez az érkező picik számára. Ha nem tud elég élelmet raktározni, illetve kevésnek ítéli meg a mennyiséget az alomhoz képest, előfordulhat, hogy egy-egy újszülöttet "eltávolít" a kicsik közül. Az ellés közeledtével a lehető legkevesebbet zavarjuk a nőstényt. Csak akkor vegyük kézbe, ha feltétlen muszáj.


Ellés


törpehörcsög újszülöttekAz ellés általában éjszaka vagy kora hajnalban, komplikációk nélkül zajlik. A kicsik csupaszon és vakon, teljesen magatehetetlenül jönnek világra. A törpehörcsögöknél a maximális alomszám 8, inkább a 4-6 kölyök a legáltalánosabb. A halva született, vagy fejletlen kölyköket a nőstény általában megeszi. Ez akkor is előfordulhat, ha nem jut elég állati fehérjéhez, vagy túl sok stressz éri. Az 1-1,5 g tömegű újszülöttek megjelenéséről általában csak fülünkkel vehetünk tudomást. Az örökké éhes picinyek magas cincogó-csipogó hangon kiáltoznak, ha anyjuk akárcsak rövid időre is elhagyja a fészket.

A nőstény először csak enni jön elő a fészekből, szinte minden idejét a fészekben tölti. Ne nyúljunk hozzá, ne háborgassuk a fészket, és ne akarjuk mindenáron megnézni a kicsiket. A kölykök már néhány napos korban, még vakon előbújnak, hogy felfedezzék környezetüket.

dzsungi babákKisebb magvakat és friss zöldtakarmányt már ekkor elkezdik csipegetni. Anyjuk ilyenkor legtöbbször visszaszállítja a kis szökevényeket az odú biztonságába. A kölyköket ilyenkor ne fogjuk meg, mert az idegen szagra az anyjuk elhagyhatja őket. Fontos, hogy az önitató olyan magasságban legyen, amit majd a kölykök is könnyen elérnek. És önitatóban adjunk vizet az anyaállatnak, nehogy a kicsik az itatóedénybe essenek. Az első héten- első tíz napban ne takarítsuk a terráriumot/ketrecet. Az első takarításkor a fészket hagyjuk a helyén, csak a többi részt cseréljük. Ha az anya az almot átköltöztette időközben, akkor a régi fészek is takarítható. A sarkot ahová az anya vizel illetve ürít természetesen korábban és sűrűbben is takaríthatjuk. A kölykök szeme 12-14 naposan nyílik ki. Először a bőr pigmentjéből, majd a serkenő szőrzetből nagyon korán következtetni lehet a kicsik színére. A különbségek már néhány napos korban egészen nyilvánvalóak. A kézbevétellel lehetőleg 10-12 napos korukig várjunk, de még jobb, ha már akkor vesszük őket közelebbről szemügyre, mikorra már kinyílt a picik szeme.


12 napos roborvski babákAnyjuk kb. 3 hetes korukig szoptatja őket. 4 hetes korukra már teljesen önállóak. Ilyenkor ajánlatos elválasztani őket az anyjuktól vagy a szülőktől, illetve szétválasztani nemek szerint. A roborovszki kölyköket 5-6 hetes korukig még ne válasszuk el anyjuktól. Ha nem akarunk hamarosan egy újabb almot, a hímet távolítsuk el az ellést követően, mert pár napon belül a nőstény ismét fogamzóképes állapotba kerül.A kicsikkel történő folyamatos, napi szinten történő foglalkozás kezessé, és szelídé varázsolja őket. Nem lesznek félősek és sok örömteli pillanatot szereznek majd új gazdáiknak is, akik így már emberi kézhez szokott kis állatokat vihetnek haza.


dzsungáriai törpehörcsög  babák

Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél