A törpehörcsög táplálása

Fő a változatosság...


A megfelelő elhelyezés mellett a változatos és kiegyensúlyozott táplálás hörcsögünk egészségének alapfeltétele. A hiánybetegségek (pl. szőrhullás) fellépése vagy az állat gyors öregedése legtöbbször az egyoldalú táplálás következménye. A természetben a hörcsögök nem specializálódtak egyetlen egy fajta élelemre. Gyakorlatilag minden növényfélét megesznek ami az útjukba kerül. Ezek mellett különböző rovarok, lárvák, pókok vagy hernyók, giliszták is szerepelnek a szabadon élő hörcsög étlapján. Így fogságban történő nevelésük során is figyelembe kell ezt vennünk, és kis mennyiségben állati fehérjét is biztosítanunk kell kisállataink részére. A helyesen tárolt magvak sokáig elállnak. Figyelem! Mindig ellenőrizzük a szavatossági időket a hörcsög magkeverékek, rágcsák, pogácsák stb. vásárlása esetén.


Magkeverék, rágórúd / rágókarika


Az állatkereskedésekben és az áruházak speciális részlegein számos magkeveréket kínálnak hörcsögök részére, amelyek száraztakarmányként a fő élelem-forrást jelenthetik.


A legtöbb esetben ez az alaptakarmány az alábbiakból áll:


Alaptakarmány

Fontos! Ne tömd napraforgóval szegény állatot! "Sokszor halottam már, hogy szotyit adok neki mert azt szereti". Igaz ugyan, hogy fontos a napraforgómag, de ha egyfolytában ezt eszi az állat, az elhízáshoz vezet, illetve nem egészséges. Az egyoldalú táplálkozás az állat élettartamát rövidíti meg. Tehát egy megfelelő magkeverék legyen az alap. A hörcsögöknek ajánlott élelemben a zsír- és szénhidrát-tartalmú magvak a legfontosabbak, amelyek egyetlen takarmányból sem hiányozhatnak.


Az alaptakarmány az állat minimális fehérje-, zsír-, ásványianyag és vitaminszükségletét fedezi. A hörcsögök különösen kedvelik a valódi zabot vagy zabpelyhet, ami az alaptakarmányban általában csak nagyon kis mennyiségben szerepel.


NyerszsírProteinSzénhidrát
napraforgómag54 %10-20 %6 %
gabonamagvak
(köles, búza)
1,8 %11 %73 %
zab6,9 %14 %63 %
földimogyoró41 %26 %11 %
kukorica4 %10 %70 %

Forrás: A hörcsög - Állatkert sorozat - 32. oldal

A kutya-takarmányok közül is bele lehet időnként keverni a szemcsés darabokat a hörcsög takarmányába.Törpehörcsögök esetében a normál hörcsög takarmányhoz ajánlott kanári eleséget keverni. A kanári eleség legnagyobb részt apró köles magvakból áll. 500 g hörcsögtakarmányhoz kb. 200 g kanári eleség keverése fedezi a törpehörcsögök aprómag iránti igényét. Az állatkereskedésben vagy speciális "állatáruházakban" lehet kapni kimondottan törpehörcsögök részére összeállított takarmányt, ami a fentieken felül általában aszalt gyümölcsöt, puffasztott zab- vagy rizspelyhet is tartalmaz.


Én személy szerint az alábbi alaptakarmányokat és jutalomfalatkákat tudom ajánlani mindenkinek:

Figyelem! A szavatossági időt mindig tessék ellenőrizni az állatok érdekében! A mézes karikákat és ragasztott rágórudakat időszakosan és csak kis mennyiségben adhatjuk. Gondolj bele a természetben sincs mézzel összeragasztott magkeverék a hörcsögök elé lógatva.

TakarmányokHa a hörcsögnek odaadjuk a napi takarmányadagját, azonnal neki esik, és pofazacskójába tömi ami csak belefér, majd házába, vagy egy erre alkalmas helyre viszi, ahol elrejtheti azt. A természetben ez a készlet az ínséges idők túlélését szolgálja. Háziállatként a hörcsög nem éhezik, és az egyes étkezések alkalmával is kevesebbet eszik meg, mint amennyit elraktároz. Nézzük el neki ezt az ösztönös tartalékolást, s közben arra ügyeljünk, hogy romlandó vagy romlott takarmányokat ne dugdosson a tartalékai közé.


Fialás előtt az anyahörcsög, gyakran egy második "raktárt" is berendez, hogy az újszülöttek élelemellátásáról is gondoskodjon. Már csak ezért is ajánlatos az alaptakarmánnyal való takarékoskodás. Nem a mennyiség, hanem a minőség értéke határozza meg a kis állatok egészségét, és jó közérzetét.


A törpehörcsögök heti táplálékigénye

hörcsög táplálékkör

A40 gkevert hörcsögtakarmány: napraforgómag, gabonafélék, földimogyoró, héjak stb. Naponta kb. 7-8 g
B30 gzöldtakarmány: gyümölcs, zöldség, leveles növények, fűfélék
C5-8 gnyalánkság: diófélék, drops, hörcsögsütemény
D8-10 gállati fehérje: lisztkukac, joghurt, túró, tejföl, darált hús

Forrás: A hörcsög - Állatkert sorozat - 32. oldal


Finomságok...


A nyalánkságokkal elsősorban a hörcsögök rágószükségletét kell kielégíteni. Az állandóan növekvő metszőfogakat egy kemény tárgy rágcsálásával kell koptatni. Erre figyeljünk, mert a túlnövekedet metszőfogak az állat pusztulását okozhatják. Ma már nagy a választék a rágcsáló koszorúkból, karikákból, rudakból (stickers), szárazsüteményekből, jutalomfalatokból (drops). Megfelelnek a kutyának való rágócsontok is, illetve a száraz kenyér is (de valóban száraz legyen, azaz "kopogjon") ha túl puha könnyen az állat pofazacskójába tapadhat, ami gyulladáshoz stb. vezethet. A kutyakölyök táp például az állati fehérje pótlásban és vitaminok, ásványi anyagok bevitelében is szerepet játszhatnak.A dió, mogyoró, földimogyoró nagyon értékes rágcsálnivalók, amelyeket minden hörcsög szívesen elfogad. A dióféléknek igen nagy a tápértékük, ezért minden hörcsögtápban szerepelnek, de kis mennyiségben.

A felezett diónak az is nagy előnye, hogy a kis hörcsögnek minden erejét és ügyességét fel kell használni a ha ki akarja enni a dióbelet a héjából. Egészen különleges rágcsálnivalót jelentenek a friss ágak, amellett hogyha megfelelő méretűek mászni is tud rajta kedvencünk. Erre a célra a legalkalmasabbak a lombos fák, fűzfa, nyírfa, bükk, jávor, dió, mogyoró és az összes gyümölcsfa. Ne felejtsük el azonban, hogy a gyümölcsfákat gyakran permetezik, ami káros lehet hörcsögünk egészségére nézve. A permetezőszer mérgező lehet, és az állat pusztulását okozhatja. Érdemes az ágakat alaposan megmosni, és forró sütőben antibakterizálni, természetesen felügyelet mellet!


A fogak koptatásához tökéletes a szépia is, ami a tintahal váza és minden kisállat-kereskedésben kapható, valamint a fogkoptató sók, vagy kövecskék, amiket az állatkereskedésekben, szakáruházakban szintén beszerezhetünk. A koptató sokkal kapcsolatban annyit mindenféle képpen meg kell említani, hogy ha megoldható ne egyfolytában legyen bent az állotáknál, mondjuk egy hét, majd két hét szünet, mivel a túl sok vitamin és ásványisó a fogak vagy körmök túlnövéséhez vezethet.


Friss zöldtakarmány


A friss, lédús zöldtakarmányok, gyümölcsök és főzelékfélék egészségesek és jól kiegészítik a hörcsög étrendjét. Értékes vitamin- és ásványi-anyag tartalma miatt alaptakarmánynak is számít, mert a hörcsög szempontjából létfontosságú. Legkézenfekvőbb megoldás, ha a háztartásban egyébként is rendszeresen jelenlévő zöldségekből és gyümölcsökből válogatunk: sárgarépa (zöldje mérgező), uborka, paprika, paradicsom (zöldje mérgező), kukorica, édeskömény, cukkini, tök, eper,  alma, dinnye, retek, fehérrépa, zeller, brokkoli, paraj. Az endívia és a saláta csak kis mennyiségben adható, ha lehet inkább kerüljük. Fontos: Gyümölcsöt soha ne adjunk egy időben zöldséggel vagy fehérjével, mert hasmenést okozhat! Gyümölcsből egy időben mindig csak egyfélét adjunk!

Gyümölcsök, amiket bátran fogyaszthatnak hörcsögeink: áfonya, alma, barack, cseresznye, körte, málna, meggy, szeder.
Korlátozott mennyiségben kaphatják (körömnyi darabka): aszalt gyümölcsök (tartósítószertől mentes), banán, eper, mandarin, ribizli. Tilos adni: almacsutka (magja mérgező), citrom, egzotikus gyümölcsök, grapefruit, kivi, mangó, narancs, szőllő.


Zöldtakarmány zöldéség és gyümölcs


Vadnövények közül alkalmas például a pitypang, lóhere, százszorszép, tyúkhúr, a lándzsás útifű, de az egyszerű fűfélék is, petrezselyemzöld, metélőhagyma, zsázsa. Nagyon kedvelik őket hörcsögeink.


A zöldtakarmánynak szánt gyümölcsöt, zöldséget csak megbízható helyről szerezzük be, ahol nem vegyszerezik azokat, vagy betartják az élelmezési várakozási időket, de minden esetben mossuk meg, és alaposan szárítsuk meg például a salátafélék leveleit, mielőtt az állatnak adjuk.


Mi is előállíthatunk nagyon olcsón zöldtakarmányt magvak csíráztatásával a hörcsögök számára. Sok gyermek számára örömet jelent, ha kis barátjáról maga gondoskodhat, és lelkesen vállalja az ,,aratást" és etetést. A zöldtakarmány, amelyet saját vetésünkből nyerünk nemcsak, hogy nagyon friss, hanem mindenek felett nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A friss búzacsírák különösen értékesek magas E-vitamin tartalmuk miatt.


A gyümölcsöt a hörcsög minden évszakban nagyon szívesen fogadja. Ha nem áll rendelkezésre víz, akkor a lédús gyümölcs vagy zöldség egyúttal a létfontosságú vízforrást is jelenti a hörcsög számára. Itt is szeretném azt a tévhitet eloszlatni, miszerint a hörcsög nem iszik.


A szálastakarmány, mint például a réti széna, nemcsak kiegészítő takarmány, hanem fészekbélelő anyagnak is kiváló.


Salátát, káposzta és hereféléket ne etessünk , mert felfúvódást okozhatnak, részben pedig nem megfelelő a kálcium-foszfor arányuk, ami a csontnövekedés zavarát okozhatja! K-betűvel kezdődő zöldségeket TILOS hörcsögnek adni, mert puffadást okoznak! Amit soha ne adjunk: bab, csípős paprika, fejes saláta, fokhagyma, hagyma, jégsaláta, káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, lencse, nyers krumpli, paradicsom zöldje, répa zöldje, retek, sóska.

Az egyéb salátafélékkel is érdemes vigyázni, mert magukba szívják a vegyszereket, nitriteket, ami egy ilyen pici állat számára halálos méreg lehet! Figyelem! zöldséget soha ne adjunk egy időben gyümölccsel vagy fehérjével, mert hasmenés okozhat!

Figyelem! A burgonya csirái, a paradicsom zöldje, a sárgarépa zöldje mérgezőek! Burgonyát csak főzve és hámozva adhatunk állatainknak. A friss zöldtakarmány maradékát naponta távolítsuk el! Törpehörcsögöknek az ajánlott napi vegyes zöldtakarmány szükséglet 5-8 g.


Állati fehérje


A hörcsögök nem vegetáriánusok, ezért az állati fehérje kis mennyiségben nagyon fontos kiegészítője a hörcsög kiegyensúlyozott és egészséges táplálásának. A természetben a hörcsögök sok rovart fogyasztanak, ezért fogságban történő tartásuknál is törekednünk kell arra, hogy a lehető legjobban megközelítsük a természetest. Ha hetente kétszer egy félgyűszűnyi darált marhahúst adunk, az tökéletesen fedezi a hörcsögök szükségletét.


lisztkukacHeti 4-6 lisztkukac szintén fedezi ugyanezt a szükségletet, de ezt egyenletesen osszuk el a hét folyamán. A lisztkukacok a lisztbogarak lárvái minden állatkereskedésben vagy állateledel-kereskedésben kaphatók. Ujjunk közé fogva, vagy csipesszel adhatjuk hörcsögünknek, és bizonyára nem kell sokáig várnunk, amíg kedvencünk nagy örömmel és mohón elveszi a kezünkből, hogy elfogyassza.


A kisállat öröme biztosan legyőzi afölötti ellenérzésünket, hogy élő takarmányt etetünk vele. Az állati fehérjék választékát joghurttal, tejföllel, túróval egészíthetjük ki.


Állati takarmányból csak annyit etessünk , amennyit azonnal el is fogyasztanak. Az állati fehérje mindig kiegészítő táplálék kell maradjon, és heti 4-5 alkalomra elosztva adagolhatjuk a fent említett mennyiségeket.

Egyéb kiegészítő táplálékok


Főtt tésztákat és puha kenyeret soha ne adjunk kedvencünknek! Kerüljük a sós, fűszeres, cukros élelmiszereket, így például a gyümölcsjoghurtot, pudingot, csokit, nápolyit, cukorkákat, chipset, sós rudat (ropit), nutellát, mogyoróvajat, extrudált kukoricát (kukit) stb.


Kaphatnak időnként (főleg télen) különböző vitaminos készítményeket, cseppeket, tablettákat, ezeknek széles választékát találhatjuk az állatos boltokban. De én a természetesség híve vagyok, ha vitamint szeretnék adni a höriknek, akkor szárított csipkebogyót vagy kökényt, illetve szárított csalánt kapnak.


A hörcsögöknek (rágcsálóknak) való jutalomfalatokat kezeljük nasiként, állataink ne kapjanak napi rendszerességgel mézes rudakat, dropsokat, mert ezeknek általában magas a cukortartalmuk. Campbelleknek minden ilyen cukros készítmény szigorúan tilos!! Hibrid dzsungiknak ritkán, de adható. Ha szeretnénk kényeztetni állatkáinkat, inkább fürtös kölest adjunk nekik, azt is épp úgy imádják. 

Peter Beck: Hörcsögök tartása és gondozásat
Karfiiolhamster tenyészet
Saját tapasztalatok


Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél