Törpehörcsög vásárlása és szállítása

Mielőtt belevágunk...


Meglátni és megszeretni! Így szoktunk mi állatot vásárolni. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy hosszú távú kapcsolatról van szó és az állatka érdekeit is szem előtt kell tartanunk. Mielőtt belevágunk nem árt tisztázni néhány fontos kérdést:


El tudjuk-e majd helyezni a kis jövevényt arra alkalmas helyen, és körülmények között?
Lesz-e elég türelmünk foglalkozni törpehörcsögünkkel, napmint nap legalább az etetéseket, napirutinfeladatokat illetően?
Tudunk-e időt szakítani a ketrec, terráriumkitakarítására legalább hetente egy alkalommal?
Oda tudunk-e figyelni arra, hogy törpehörcsögünk változatos étrenden éljen?
Tudunk-e foglalkozni vele legalább hetente15-20 percet az etetéseken és takarításokonkívül.
Elviseljük-e azt, hogy a kis hörcsögéjjelenként tesz-vesz, rendezkedik, kerekezik,szaladgál, rágcsál, motoszkál, a ketrecbőlkiszór némi forgácsot vagy más alomanyagot?
Lesz-e türelmünk foglalkozni hörcsögünkkel annak érdekében, hogy megszelídítsük, összebarátkozzunk vele; és vállaljuk-e a felelősséget érte rövid kis élete folyamán (kb.2-év)?
Ki fogja gondját viselni kis kedvencünknek, illetve kedvenceinknek, ha szabadságunk idejére elutazunk?


Ha a fenti kérdésekre igenekkel válaszoltunk, akkor készen állunk arra, hogy hazavigyük


Honnan?


Törpehörcsög vásárlásA legegyszerűbb törpehörcsögöt beszerezni valamelyik közeli állatkereskedésben, de nem biztos hogy a legolcsóbb, viszont előnye, hogy általában szakszerű ellátásban részesülnek, és az eladók minden szükséges és hasznos információval ellátnak a vásárláskor. És egy helyen beszerezhetjük az esetlegesen még hiányzó felszereléseket vagy takarmányokat.


A másik lehetőség a tenyésztőtől történő vásárlás, ami árban a kereskedéssel azonos árszínvonalban van, de általában picit drágább, de ezt a tenyésztett színvariációk, különleges vagy ritka színekben pompázó törpehörcsögök is meghatározzák. A tenyészet kiválasztásakor mindenképp legyünk körültekintőek. Érdeklődjünk a hozzáértő fórumokon, interneten. Kerüljük az olyan tenyészeteket, ahol az állatok láthatóan rossz körülmények között vannak tartva. Csak olyan állatkereskedésben vagy tenyészetben vásároljunk, amelyben az állatokat megfelelő módon tartják.


A harmadik lehetőség egy olyan ismerősünktől beszerezni a hörcsögöt, aki maga is hobbitenyésztő és éppen van szaporulat a háznál, de ebben az esetben is legyünk körültekintőek.


Fontos, hogy olyan helyről vásároljunk állatot, ahol a hím és nőstény testvér egyedeket egymástól elszeparáltan tartják, a beltenyészet elkerülése végett. Az állatkereskedések esetében ez hazánkban nem igazán garantált. Bár tény az is, hogy amikor több különnemű egyedet tartanak együtt kis helyen összezsúfolva, szaporulat általában nem várható a nem megfelelő körülményeknek köszönhetően. A törpehörcsögök esetében azonban még ez sem szab gátat annak, hogy egymás között szaporodjanak.


Mikor és Hogyan?


A vásárláshoz a késő délutáni, esti órákat válasszuk, mert a hörcsögök és törpehörcsögök éjszakai állat révén ekkora válnak élénkebbé, elevenebbé, és jobban megfigyelhetjük őket, ami megkönnyíti a választást.

Szánjunk rá időt és figyeljük egy darabig, hogy hogyan viselkedik a kisállat. Az állatkereskedésekben általában erősen megvilágított terráriumokban tartják a kisállatokat, amelyek összegömbölyödve próbálnak az alomban vagy odúban menedéket keresni a világosság és a meleg miatt. Ilyenkor kérjük meg az eladót, hogy ébressze fel a kis állatot, és mutassa meg nekünk. Délután és este a legmélyebb álomból felvert állatkának is gyorsan élénkké kell válnia, és kíváncsian kell környezetét szemügyre vennie. Néhány perc alatt kiderül, ha egy állat levert, vagy esetleg túl ideges. A szemek nem lehetnek összehúzottak annak dacára sem, hogy a kis hörcsögöt hírtelen vitték erős fényre, stresszkiváltó körülmények közé.


Ellenőrizzük, hogy a hörcsög teste egészséges és ép legyen. Ne sántítson. Orra, füle, szája és végbélnyílása ne váladékozzon, ne legyenek rajta sebek. Lehetőség szerint ne vakaróddzon feltűnően sokat, ilyenkor ugyanis paraziták jelenlétét feltételezhetjük. Ez persze szőrzetének állapotából is kiderül: ha tiszta, fényes és tapintásra is sima, akkor nincs gond. A törpehörcsög bundája nem lehet fénytelen, összecsomósodott. Az egészséges hörcsög csekély mennyiségű ürüléke szilárd és száraz. Ezért a genitáliák és végbélnyílás környékén mindig fényes és tiszta az állatok szőrzete. Ha nem ezt látjuk, vagy a hörcsög körül kásás vagy híg ürüléket találunk, akkor jobb a vásárlástól visszalépni, mivel nem tudhatjuk mi a hasmenés kiváltó oka. Ilyen esetekben a tünetmentes állatok fertőződése sem zárható ki. A bezárt szemek vagy váladék a szem környékén szintén ok a vásárlástól való elállásra. Ha ilyesmivel találkozunk nyugodtan hívjuk fel rá az eladó figyelmét. Az állatkereskedők és komolyabb tenyészetek nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniára, így hasonló tünetekkel csak ritkán találkozunk kereskedésben.


Ha első alkalommal vásárolunk törpehörcsögöt, kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg hogyan kell helyesen megfogni a kis állatot. A parányi, igen mozgékony állatok könnyen kiugorhatnak vagy kieshetnek kezünkből, esetleg még az üzletben vizsgálódás közben. Figyelem, ha az eladó fél méternél magasabbról elejti az állatot semmiképpen ne vegyük meg, mert stresszen kívül a kisállatnak rejtett belső sérülései lehetnek, az esetleges zúzódásokról csonttörésről nem is beszélve. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert már nem egy ilyen esetről halottam, sőt én magam is találkoztam ilyennel, amikor is az eladó a dzsungáriai törpehörcsögök műanyag tartályát elejtette a benne lévő három állattal együtt. A mélybe zuhanás, főleg ha kemény padlóra, betonra, kőre esnek nagyon könnyen végzetes sebesüléshez vezethet.


Mivel?


A hörcsögök szállítására ajánlatos beszerezni, egy kisállatszállító dobozt. Ez nem csak akkor jön jól, amikor hazavisszük a kis hörcsögöt, hanem akkor is jó szolgálatot tesz, amikor a ketrecet takarítjuk, vagy ha esetleg állatorvoshoz kell vinnünk kedvencünket.

Hörcsög szállító doboz


Talpas Állatorvosi Rendelő | 1116 Budapest, Mesterházi u. 4. Dr. Jancsik Mária hivatalos weboldala - allatorvosom.com - Állatorvos házhoz jön! Aurora Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Pille-cukor Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Walhalla Dzsungáriai Törpehörcsög Hobbitenyészet Petnet.hu webáruház Állati-fincsi Webáruház Armitage Pet Care Ferplast Házi kedvenc felszerelések Zoodom Házi kedvencek és felszerelések Bled - utazás vagy szállás Szlovénia gyöngyszeménél